Ramverkstakstol

Ramverkstakstol

Ramverkstakstol är den klassiska och bland de vanligaste valet av takstol för 1,5-plansvillor, eller byggnader med stora förrådsmöjligheter i vindsutrymmet. Våningen som utgör utrymmet mellan takstolarna blir mindre än entrévåningen därav kallas byggnaden 1,5-plan istället för 2-plan. Ramverkstakstolen kan också användas med fördel användas till garage där det ska inredas en lägenhet ovanför garaget. 

Fördelar med ramverkstakstol 

  • Ger större utrymme för eventuella extrarum. 
  • Bra val vid bygge av mindre hus. 

Snözon

Vi följer Boverkets regler rent juridiskt för att bedöma rätt snölast för respektive takstol. Boverket har delat upp landet i snözoner för att det faller olika mängd snö och är olika medeltemperaturer i vårt avlånga land. Snözonerna visas på en karta på boverkets hemsida och går från 1,0 – 5,5 kN/m² där 1,0 är längst ner i sydvästra Skåne och 5,5 är uppe i bergen i högt upp över havet i norra Sverige. Lasten för snözonerna anges i kraft/last fördelat per kvadratmeter.

Lasten som påverkar byggnationen är direkt beroende på vart man bor och vart byggnaden befinner sig i snözonskartan. Tjock snö som lägger sig på ett hustak innebär en stor last som husets konstruktion ska tåla. När snön töar, och kanske fryser igen, kan denna last dessutom bli ännu tyngre. Därför finns det snözoner som berättar vilka krav som gäller för byggnader beroende på var de ska byggas. Läs mer och se karta med snölastzoner boverket


Vänligen fyll i vårt formulär för önskat mått på din ramverkstakstol. 

Behöver du hjälp med att fylla i formuläret eller har övriga frågor om mått på din takstol? Kontakta oss här.

Ramverk