Mansardtakstol

Mansardtakstol

Mansardtakstol används för byggnader med brutet tak med två olika takfall. Mansardtakstolen ger ett våningsplan som har större nyttjande än en byggnad med exempelvis ramverkstakstol.

Fördelar med mansardtakstol 

  • Perfekt om du vill ha en högre takhöjd inomhus såväl som utomhus och ger möjlighet till lutande innertak. 
  • Går att använda mer utrymme, exempelvis bygg av förråd eller kattvind.
  • Ger huset en större känsla.

Snözon

Vi följer Boverkets regler rent juridiskt för att bedöma rätt snölast för respektive takstol. Boverket har delat upp landet i snözoner för att det faller olika mängd snö och är olika medeltemperaturer i vårt avlånga land. Snözonerna visas på en karta på boverkets hemsida och går från 1,0 – 5,5 kN/m² där 1,0 är längst ner i sydvästra Skåne och 5,5 är uppe i bergen i högt upp över havet i norra Sverige. Lasten för snözonerna anges i kraft/last fördelat per kvadratmeter.

Lasten som påverkar byggnationen är direkt beroende på vart man bor och vart byggnaden befinner sig i snözonskartan. Tjock snö som lägger sig på ett hustak innebär en stor last som husets konstruktion ska tåla. När snön töar, och kanske fryser igen, kan denna last dessutom bli ännu tyngre. Därför finns det snözoner som berättar vilka krav som gäller för byggnader beroende på var de ska byggas. Läs mer och se karta med snölastzoner boverket


Vänligen fyll i vårt formulär för önskat mått på din mansardtakstol. 

Behöver du hjälp med att fylla i formuläret eller har övriga frågor om mått på din takstol? Kontakta oss här.

Mansardtakstol