A-takstol

A-takstol

En A-takstol är byggd på så sätt att den liknar den stora bokstaven A där två stycken överramar kopplas ihop med en hanbjälke upptill i mitten. Överramen blir ofta grövre än normalt då lasterna ligger på överarmarna, ett alternativ till A-takstol är saxtakstolen om byggnaden är större. 

Fördelar med A-takstol 

  • Ger bra utrymme på vindsvåningen. 
  • Bra val av takstol om huset är större än vanligt. 

Snözon

Vi följer Boverkets regler rent juridiskt för att bedöma rätt snölast för respektive takstol. Boverket har delat upp landet i snözoner för att det faller olika mängd snö och är olika medeltemperaturer i vårt avlånga land. Snözonerna visas på en karta på boverkets hemsida och går från 1,0 – 5,5 kN/m² där 1,0 är längst ner i sydvästra Skåne och 5,5 är uppe i bergen i högt upp över havet i norra Sverige. Lasten för snözonerna anges i kraft/last fördelat per kvadratmeter.

Lasten som påverkar byggnationen är direkt beroende på vart man bor och vart byggnaden befinner sig i snözonskartan. Tjock snö som lägger sig på ett hustak innebär en stor last som husets konstruktion ska tåla. När snön töar, och kanske fryser igen, kan denna last dessutom bli ännu tyngre. Därför finns det snözoner som berättar vilka krav som gäller för byggnader beroende på var de ska byggas. Läs mer och se karta med snölastzoner här


Vänligen fyll i vårt formulär för önskat mått på din A-takstol. 

Behöver du hjälp med att fylla i formuläret eller har övriga frågor om mått på din takstol? Kontakta oss här.

A-takstol