Planritning

Behöver du en hjälp med framställande av en planritning eller behöver du information om vad den behöver innehålla? Fortsätt då gärna läsa här nedan så ska vi hjälpa dig!

En planritning är en översikt uppifrån över alla väggar,
dörrar, fönster, möbler mm för att visa hur en yta är uppbyggd
. Man ska genom ritningen få en överblick att krav gällande funktion och tillgänglighet uppfylls. Man ska även få en överblick över alla våningsplanernas innehåll och dess förhållanden mellan utrymmen. Vid de flesta bygglovsansökningar efterfrågas en planritning. Detta då det är den ritningen som visar hur den nya planlösningen kommer att bli vid tex en tillbyggnad. Planritningen används också för utsättning av väggar/grund vid byggnation.

Vid ändringar i en planritning ska det tydligt framgå vilken del som är avsedd att ändras. Man behöver då märka ut vad som är befintligt och vad som är nytt, tex om man rivit eller byggt upp nya väggar. Det är även viktigt att datumet som är planerat för denna ändring också finns med på fasadritningen. Planritningar innehåller även många olika förkortningar vilket du kan läsa mer om längre ned.

Man kan välja att göra en planritning på egen hand men lämpligast är att anlita en fackmannamässig konstruktör. Detta då ritningen lätt kan bli felaktig eller otydlig och därmed kan behöva kompletteras på nytt enligt kommunen. Vill du istället luta dig tillbaka och låta någon annan göra jobbet? Våra byggingenjörer har lång erfarenhet av dessa typer av bygglovsritningar och hjälper dig gärna! Vi erbjuder alltid en personlig kontakt som är med dig hela vägen från ansökan till beviljat startbesked.

Vi erbjuder alla våra tjänster till ett fast pris!

*

En planritning för varje våningsplan ska oftast innehålla följande:

  • Funktionen för respektive rum
  • Måttsättning och möblering så att det går att granska tillgänglighet och användbarhet
  • Placering på fönster och dörrar
  • Ytan i respektive utrymme i kvadratmeter
  • Boarea och bruttoarea på respektive våningsplan
  • Var fast inredning är placerad (köksinredning, tvättstuga, wc, dusch. fast förvaring)
  • Var respektive sektion är tagen (man ska på planritningen kunna referera till vart sektionsritningen är tagen ifrån)

*

Vanliga förkortningar

I en planritning finns det ibland många olika förkortningar som kan vara svåra att förstå sig på. Här nedan har vi därför samlat de vanligaste förkortningarna som finns med på en planritning:

DB – Diskbänk
DM – Diskmaskin
F – Frys
FRD – Förråd
G – Garderob
HS – Högskåp
IT – El & IT
K, KS, K/S – Kylskåp
K/F – Kyl/Frys

KLK – Klädkammare
KPH – Kapphylla
KPR – Kapprum
KTT – Kombinerad tvättmaskin/torktumlare
L – Linneskåp
S – Skåp
SK – Skafferi
ST – Städskåp
TM – Tvättmaskin

TP – Tvättpelare
TS – Tvättställ
TT – Torktumlare
VP – Värmepump
VVB – Varmvattenberedare
WC – Toalett
WC/D – Toalett/dusch

*

Vad behöver jag som kund skicka in vid min förfrågan?

Uppge gärna vilken kommun det är som gäller i din förfrågan. Skicka även gärna med enklare skisser eller bilder på dina visioner för ditt projekt. Detta för att vi ska kunna snabba på handläggningstiden så mycket om möjligt.

Vi på Boverk är med dig hela vägen och tar gärna över den större delen av bygglovsprocessen. Allt för att du ska känna dig så trygg som möjligt. Vi tycker detta är en både rolig och spännande process att få hjälpa våra kunder med och vi är dessutom rikstäckande!

Du är varmt välkommen att ringa oss på 010-603 90 00 eller maila oss på info@boverk.se vid övriga frågor. Våra telefontider är måndag till fredag mellan 08–17.

Få hjälp av mig!

Erik Assarsson
Projektör
Kontakta oss
Maximal filstorlek: 30 MB