Konstruktionsritningar

Man behöver ofta ändra i bärande konstruktioner i huset för att tex kunna bygga en tillbyggnad eller få en öppen planlösning. Ni behöver då en ritning och dimensioneringsunderlag för ändring av bärande konstruktion inför er bygganmälan. Detta är något våra byggingenjörer gärna hjälper er med!

Med bärande konstruktion menas ett byggverks bärande delar. Alltså de delar som gör att byggnadsverket inte rasar ihop. En vanlig ändring i bärande konstruktion är av växling av bärande innervägg. Du behöver bland annat bygglovsritningar om du ska göra ändringar i grunden, i bjälklaget eller i takstolarna.

Lasterna som ligger på innerväggen måste tas upp av en balk med stolpar som måste dimensioneras och monteras. Detta måste göras innan rivning av den bärande väggen kan påbörjas.

Vi på Boverk dimensionerar alla typer av nya- och ändringar av bärande konstruktioner enligt EKS 11.

Vi erbjuder alla våra tjänster till ett fast pris!

*

En konstruktionsritning ska oftast innehålla följande:

  • Materialval och dimensioner
  • Fästmaterial vid ihopkoppling av byggnadsdelar exempelvis grund och yttervägg.
  • Byggnadsdelar i genomskärning från insida till utsida med materialval och skikttjocklek, standard på byggnadsdelar som ska redovisas är grund, yttervägg, mellanbjälklag och tak, samt anslutning mellan dessa. 
  • Hänvisningar till dimensioneringsdokument för byggnadsdelar som dimensioneras separat, exempelvis avväxlingsbalk.
  • Förklaringar och förtydliganden om det används byggsystem som ska följa monteringsanvisningar, exempelvis Plannja plåttak
  •  U-värdeskrav för byggnadsdelar uppfylls enligt BBR

*

Vad behöver jag som kund skicka in vid min förfrågan?

Uppge gärna vilken kommun det är som gäller i din förfrågan. Skicka även gärna med enklare skisser eller bilder på dina visioner för ditt projekt. Detta för att vi ska kunna snabba på handläggningstiden så mycket om möjligt.

Vi på Boverk är med dig hela vägen och tar gärna över den större delen av bygglovsprocessen. Allt för att du ska känna dig så trygg som möjligt. Vi tycker detta är en både rolig och spännande process att få hjälpa våra kunder med och vi är dessutom rikstäckande!

Du är varmt välkommen att ringa oss på 010-603 90 00 eller maila oss på info@boverk.se vid övriga frågor. Våra telefontider är måndag till fredag mellan 08–17.

Få hjälp av mig!

Erik Assarsson
Projektör
Kontakta oss
Maximal filstorlek: 30 MB