Takkupa vitt hus

Bygglov takkupa

Ett trevligt sätt att utöka storleken och ljusinsläppet på övervåningen i huset är att bygga en takkupa, men vilka regler är det som gäller? Takkupor är ett väldigt bra sätt att utöka boarean på vindsvåningen på ett 1,5 plans hus för att få mer ytor och högre i tak vid en del av vindsvåningen. Takkupor behandlas på samma sätt som tillbyggnader när det kommer till ansökan om bygglov eller bygganmälan. Det finns även takkupor som går under Attefalls regler. Reglerna för en bygglovsbefriad takkupa och reglerna för en bygglovspliktig takkupa hittar ni här nedan.

Vi erbjuder alla våra tjänster till ett fast pris!

*

Takkupor som kräver bygganmälan under Attefallsregler

  • Takkuporna får vara max två till antalet och får högst uppta halva takfallet. Finns det redan en takkupa får ni endast bygga en till.

  • Takkuporna får inte innebära något ingrepp i den bärande konstruktionen. Ingrepp på den bärande konstruktionen omfattar bland annat ändring av takstolar. Detta innebär att takkupor under Attefallsregler oftast byggs mellan takstolar.

  • Innan arbetet kan påbörjas måste du ha fått ett startbesked

Takkupor som kräver bygglov eller anmälan

  • Bygglov för takkupa behandlas i de flesta kommuner på samma sätt som en tillbyggnad. Ta kontakt med er respektive kommun för att ta reda på om ni behöver göra en bygganmälan eller ansöka om bygglov.

  • Takkupa som är mindre eller 15 kvm kan gå under tillbyggnad attefall om inte redan tillbyggnad attefall nyttjats på fastigheten.

  • Takkupa som är större än 15 kvm kräver bygglov och ställs mot gällande detaljplan och planbestämmelser.

  • Vid ingrepp på bärande konstruktion och takstolar kommer er kommun med största sannolikhet begära in konstruktionsritningar för startbeskedet

*

Vad behöver jag som kund skicka in vid min förfrågan?

Uppge gärna vilken kommun det är som gäller i din förfrågan. Skicka även gärna med enklare skisser eller bilder på dina visioner för ditt projekt. Detta för att vi ska kunna snabba på handläggningstiden så mycket om möjligt.

Vi på Boverk är med dig hela vägen och tar gärna över den större delen av bygglovsprocessen. Allt för att du ska känna dig så trygg som möjligt. Vi tycker detta är en både rolig och spännande process att få hjälpa våra kunder med och vi är dessutom rikstäckande!

Du är varmt välkommen att ringa oss på 010-603 90 00 eller maila oss på  vid övriga frågor. Våra telefontider är måndag till fredag mellan 08–17.

Få hjälp av mig!

Erik Assarsson
Projektör
Kontakta oss
Maximal filstorlek: 30 MB