fritidshus sommarstuga

Bygglov fritidshus

Går du i tankarna på att bygga en ny sommarstuga eller ett fritidshus? Vi tar gärna fram dina kommande fritidshusritningar. Våra byggingenjörer finns här för att förverkliga dina husdrömmar!

Vi kan skapa dessa ritningar helt efter våra kunders önskemål men vi kan likväl själva skapa en ritning utifrån våra egna förslag. Detta om kund vill ha hjälp och input med handlingarna inför sitt bygglov eller bygganmälan. Oavsett om du har dina färdiga egna visioner eller om ni vill ha råd så hjälper vi dig gärna med ritningarna inför projektet!

Något att ha koll på är att det finns vissa kriterier gällande om byggnationen kräver ett bygglov eller en bygganmälan. Har du koll på vad som gäller för ditt projekt? Till exempel så krävs inget bygglov vid en byggnation under 30 kvm. Dessa bygglovsbefriade bebyggelser kallas för Attefallshus och det räcker med en bygganmälan som kräver i princip samma underlag men det är billigare och snabbare handläggningsprocess från kommunen.

Vi erbjuder alla våra tjänster till ett fast pris!

*

Fristående bostad- och fritidshus som kräver bygganmälan

Fristående bostad- och fritidshus som kräver bygglov

  • Det måste finnas ett befintligt bostadshus på fastigheten
  • Bruttoaren får högst vara 30 kvm (yttermått)
  • Byggnadshöjden från mark till taknock får vara högst 4 m
  • Den måste placeras i närhet till huvudbyggnad på fastigheten
  • Placeras minst 4,5 m från tomtgräns, annars krävs skriftligt godkännande från grannar
  • Placeras minst 30 m från järnväg
  • Det inte finns ett befintligt bostadshus på tomten
  • Bruttoarean överstiger 30 kvm (yttermått)
  • Placering är närmare tomtgräns än 4,5 m
  • Placering är närmare än 30 m från järnväg

Bygger du till exempel ett bostadshus större än 30 kvm prövas din bygglovsansökan mot gällande detaljplan eller andra kommunala bestämmelser i området. Kontakta kommunen för att ta reda på om du bor i detaljplanerat område och vad som gäller för din fastighet. Ett vanligt krav inom detaljplanerade områden är att en viss procent av fastighetens area får bebyggas, vanligtvis mellan 20–30% av tomtarean.

*

Vad behöver jag som kund skicka in vid min förfrågan?

Uppge gärna vilken kommun det är som gäller i din förfrågan. Skicka även gärna med enklare skisser eller bilder på dina visioner för ditt projekt. Detta för att vi ska kunna snabba på handläggningstiden så mycket om möjligt.

Vi på Boverk är med dig hela vägen och tar gärna över den större delen av bygglovsprocessen. Allt för att du ska känna dig så trygg som möjligt. Vi tycker detta är en både rolig och spännande process att få hjälpa våra kunder med och vi är dessutom rikstäckande!

Du är varmt välkommen att ringa oss på 010-603 90 00 eller maila oss på  vid övriga frågor. Våra telefontider är måndag till fredag mellan 08–17.

Få hjälp av mig!

Erik Assarsson
Projektör
Kontakta oss
Maximal filstorlek: 30 MB