altan vitt hus

Bygglov altan

Ibland kräver byggnation av altaner att ni ansöker om bygglov. Vi framställer altanritningar helt efter våra kunders önskemål men vi kan även skapa en ritning utifrån våra egna idéer och ge förslag om ni vill ha hjälp och input med handlingarna inför byggnation, bygglov eller bygganmälan. Ska ni kanske bygga till ett staket på altanen? Hur idéerna än ser ut så hjälper vi er gärna!

I vissa fall kräver en altan inte bygglov och vi har listat alla svar här nedan. Vanligtvis krävs inget bygglov om ni utför byggnationen på ert en- eller tvåbostadshus men det beror även på vart er fastighet ligger och hur ni vill bygga den.

Vi erbjuder alla våra tjänster till ett fast pris!

*

Altan som inte kräver bygglov

Altan som kräver bygglov

För att ni ska kunna bygga altan utan bygglov gäller det att ni bygger altanen högst 3,6 meter ut från bostadshuset. Den får inte vara högre än 1,8 meter samt att den inte får hamna närmare än 4,5 meter från tomtgräns. Det kan uppkomma ytterligare begränsningar om ert hus är av särskilt värde. Är ert hus klassat ur något av följande punkter gäller särskilda bestämmelser, ta kontakt med er kommun för att veta vad som gäller för just er fastighet.

  • Miljömässigt
  • Historiskt
  • Kulturhistoriskt
  • Konstnärligt

Vill ni bygga altanen längre än 3,6 meter ut från fasaden eller högre än 1,8 meter krävs vanligtvis bygglov. Fråga er kommun vad som gäller för just er fastighet. Är ni osäker på hur hög er altan är, om ni måste sätta upp ett staket, räcke eller plank? Ni mäter alltid höjden på er altan från marken vid ytterkanten av altanen till altangolvets ovansida. Ska marknivån ändras i samband med byggnationen ska höjden mätas från den nya marknivån.

*

Vad behöver jag som kund skicka in vid min förfrågan?

Uppge gärna vilken kommun det är som gäller i din förfrågan. Skicka även gärna med enklare skisser eller bilder på dina visioner för ditt projekt. Detta för att vi ska kunna snabba på handläggningstiden så mycket om möjligt.

Vi på Boverk är med dig hela vägen och tar gärna över den större delen av bygglovsprocessen. Allt för att du ska känna dig så trygg som möjligt. Vi tycker detta är en både rolig och spännande process att få hjälpa våra kunder med och vi är dessutom rikstäckande!

Du är varmt välkommen att ringa oss på 010-603 90 00 eller maila oss på  vid övriga frågor. Våra telefontider är måndag till fredag mellan 08–17.

Få hjälp av mig!

Erik Assarsson
Projektör
Kontakta oss
Maximal filstorlek: 30 MB