stenmur mur

Bygganmälan mur

Med en mur kan man på ett snyggt sätt att markera sin tomtgräns och det finns många val gällande en stödmur! Det kan vara form och storlek men även om man ska måla det eller inte. Är ni osäkra på vad som blir bäst och mest hållbart hjälper vi er gärna med det! Reglerna skiljer sig även lite beroende på om det är en mur i anslutning till en bostad eller om muren är fristående. Här nedan hittar ni alla bestämmelser kring det!

Vi erbjuder alla våra tjänster till ett fast pris!

*

Mur fristående som inte kräver bygganmälan eller bygglov

  • Mur eller stödmur som inte är högre än 0,5 m
  • Mur med staket ovanpå där den sammanlagda höjden inte är högre än 1,1 m

Mur i anslutning till hus eller uteplats som inte kräver bygganmälan eller bygglov

  • Mur som anordnas inom 3,6 m från bostadshuset
  • Muren eller planket inte är högre än 1,8 m
  • Muren placeras inte närmare tomtgräns än 4,5 m

Uppfylls inte kriterierna ovan för ert tilltänkta staket, plank, mur eller stödmur behövs det ansökas om bygglov. Bygglovet prövas enligt gällande detaljplan eller andra bestämmelser i området. Kontakta er kommun för att ta reda på vad som gäller er fastighet.

För att placera mur eller plank närmare tomtgräns än 4,5 m krävs skriftligt medgivande från berörda grannar.

*

Vad behöver jag som kund skicka in vid min förfrågan?

Uppge gärna vilken kommun det är som gäller i din förfrågan. Skicka även gärna med enklare skisser eller bilder på dina visioner för ditt projekt. Detta för att vi ska kunna snabba på handläggningstiden så mycket om möjligt.

Vi på Boverk är med dig hela vägen och tar gärna över den större delen av bygglovsprocessen. Allt för att du ska känna dig så trygg som möjligt. Vi tycker detta är en både rolig och spännande process att få hjälpa våra kunder med och vi är dessutom rikstäckande!

Du är varmt välkommen att ringa oss på 010-603 90 00 eller maila oss på  vid övriga frågor. Våra telefontider är måndag till fredag mellan 08–17.

Få hjälp av mig!

Erik Assarsson
Projektör
Kontakta oss
Maximal filstorlek: 30 MB